Erilaiset vesiaiheet ovat puutarhoissa kiehtovia katseenvangitsijoita, mutta millaiseen työmäärään sellaisen perustaessaan sitoutuu? Kerron tässä postauksessa millainen operaatio oman pihamme noin neljän kuution kokoisen altaamme puhdistus on.
Rentukka on mitä parhain kasvi altaan reunalle.
Urakkaan valikoituu jokin toukokuinen kaunis, aurinkoinen päivä. Silloin allaspuuhastelu on oikein mukavaa ajanvietettä. Homma alkaa tarvikkeiden keräilyllä. Suodatin ja pumppu tuodaan talvisäilöstä lämpimästä kellarista, uppopumppu ja letkut, ämpäri ja saavi varastosta, harja ja harava, puutarhakäytössä olevat sakset tarvitaan myös. Jalkaan on suosiolla valittava saappaat, hanskoja en käytä kun ne kastuisivat joka tapauksessa.
Uppopumppu
Nyt allas kutsuu märällä tuoksullaan ryhtymään tositoimiin. Ensinnä viritetään uppopumppu. Pumppuun on hyvä kiinnittää mahdollisimman pitkä letku, jotta likavedellä ylettyy kastelemaan kasveja mahdollisimman pitkälle. Altaan saa tyhjennettyä pumpulla mahdollisimman tyhjäksi niin että säätää uimurin jollain kepulikonstilla hyvään asentoon pumpun yläpuolelle. Meillä apuna käytetään katuharjaa ja haravaa jotka asetetaan altaan päälle sopivasti ristiin niin että niiden varaan saa uimurin tuettua tukevasti. Ilman tätä kyhäelmää altaaseen jäisi satoja litroja vettä ämpäripelillä tyhjennettäväksi.
Altaan tyhjennys kestää reippaan tunnin. Letkusta suihkuava vesi hyödynnetään kukkapenkeissä. Letkun päätä käydään siirtelemässä muutaman minuutin välein jotta mahdollisimman laaja alue saadaan katseltua. Tällä kosteudella puutarha pärjääkin pitkälle kesään kun maa kastuu kunnolla syvälle.
Tyhjennyksen aikana siistitään altaan reunoilta rikkakasveja, sekä altaan viimevuotisia, kuivuneita vesikasveja. Meillä se tarkoittaa lähinnä saraa. Saraa ei voi leikata kokonaan matalaksi, sillä pahimmassa tapauksessa se voi jopa kuolla alasleikkiusta. Joten heinätuppaista pitää erotella kuivat lehdet ja saksilla ne on hyvä leikata pois. Meillä tällaista jätettä tuli puoli saavillista. Samalla on hyvä keräillä vedenpinnan laskiessa paljastuvasta pohjasta kaikki irtoroska ja osa mudasta pois. Saksilla leikkelen lyhyiksi myös vedessä liehuvat ylipitkät juuret joilla ei ole paikkaa mihin tarttua.
Lammesta poistettu moska
Altaan tyhjentyessä katuharjalla harjataan pohjasta muta liikkeelle niin että siitä mahdollisimman paljon päätyisi pumpun poistettavaksi. Kun vettä on enää joitain kymmeniä litroja menee vedenpinta niin matalaksi että pumppu alkaa hörppiä ilmaa. Tällöin pumppu pitää äkkiä sammuttaa sillä sitä ei saa käyttää ilman vettä. Loppuvedet saa kauhottua altaan pohjalla seisten vaikka Oivariini-rasialla ämpäriin ja ämpärin ojennettua kaverille tyhjennystä varten. Varo, allaskumi voi olla liukas!
Altaan täyttö on hyvä saada käyntiin ripeästi, etteivät vesikasvit ehdi kärsiä kuivuudesta. Siispä meillä se tarkoittaa letkun irrotusta pumpusta ja liittämistä vesipostiin. Altaassa oleva pää on syytä tukea reilun kokoisella kivellä hyvään asentoon, ettei letkun pää lähde lentoon sillä siunaamalla kun vesi avataan. Vesi kannattaa suunnata niin ettei altaaseen jäävä maaperä, mikäli sitä on, lähde veden paineesta liikkeelle. Itse tykkään että allas täytetään piripintaan. Meillä täytössä menee noin tunti. Pohjasta nousee vielä joitakin irtoroskia pintaan, ne kun jaksaa haavia vielä pois niin sitten kyllä silmä jo lepää puhtaassa lammessa.
Meillä suodatinsysteemi toimii altaan pohjalle laitettavan irtopumpun voimin. Pumppu on malliltaan litteä (näkyy sammakkovideolla), eikä aikaakaan kun vedenpinta yltää sen päälle. Tällöin saa pumpun kytkeä toimintaan. Sitä ennen suodatinpömpeli on viety paikalleen vuorimännyn taakse piiloon ja letkut pujotettu paikoilleen tuloveden ja menoveden suuttimiin. Pumppu kytketään sähköverkkoon jolloin vesi alkaa virrata suodattimeen ja suodattimen säiliön täytyttyä takaisin altaaseen. Säilytän nämä letkut talven paikoillaan, koska olen maisemoinut niitä piiloon niin olisi iso vaiva purkaa systeemit syksyllä ja virittää ne taas keväällä uudestaan.
Suodatin piiloutuu vuorimännyn taakse.
Tämä kevätputsaus, altaan tyhjennys ja täyttö kestää kahdelta henkilöltä kaikkineen 2-3h. Täystyhjennystä ei kesän aikana tehdä muuta kertaa, mutta toki altaasta otetaan kasteluvettä tarpeen mukaan joten täyttää sitä pitää muutamia kertoja kesän mittaan. Videon loppuosassa näkyy allas vedenvaihdon jäljiltä. Altaan kasvit ovat pääasiassa luonnonkasveja kuten rentukka, ulpukka, (jokin) sara, raate ja pikkulimaska, ostokasvina lammessa on vain vaaleanpunainen lumme.
Katso video niin näet kuka lammessamme asustaa.
Hieno "Saku",
oma ensikokemus "Sakustamme" tapahtui parivuotta sitten, kevätkunnostuksen alkuvaiheessa. Lammen vesipumpun johdin on ohjattu 50mm putken läpi lammen läheiseen sähköpistokkeeseen. "Sörkkiessäni" pumpun pistoketta tuon putken läpi, ihmettelin mikä sitä "jumittaa", kokeilin sormilla poistaa mahdollista estettä ja kauhukseni kohtasin jotain kylmää ja liikkuvaa,, Käärme!! ajattelin, niitä oli löytynyt joinain vuosina pihanurmelta.
Jäin odottelemaan jos olin saanut "sörkkimiselläni" jotain aikaiseksi ja eikös vaan kohta sieltäkömpi esinn putkessa talvehtinut Saku-sammakko.😁