Talomme takana sijaitseva lampi on puutarhamme katseenvangitsija. Muistaakseni vuosi oli 2010, kun sille kaivettiin pohjat muiden pihakaivuiden yhteydessä. Kokoa sillä on noin 3,5x2,5m ja syvyyttä syvimmässä kohdassa puolisen metriä. Toiselta pitkältä sivultaan se rajautuu terassiin, millä haimme ”laituriefektiä” - ja aika hyvin onnistuimmekin. Lampi on toiminut nämä vuodet ilman minkäänlaista suodatusjärjestelmää ja veden kirkkaus on totisesti tuottanut haasteita. Ajatus suodatusjärjestelmästä on hautunut päässäni pitkään, mutta samalla olen toivonut löytäväni/keksiväni systeemin, millä pahimmat levät ja irtoroskat saisi imuroitua pois osittaisen vedenvaihdon yhteydessä. Olen myös haaveillut biologisesta tasapainosta, jonka lampi saavuttaisi vesikasvien leviämisen myötä. Joinakin kesinä olemme pyydystäneet järvestä muutaman pikkukalan lampeen hyttysentoukkia syömään, mutta nämä kalatkaan eivät aiheuta vedelle suurinta kuormitusta, vaan linnut ja oravat, jotka käyvät lähes nonstoppina lammessa juomassa ja kylpemässä - sekä valitettavasti samalla tarpeillaan.
Lammen suurin huoltotyö on jokakeväinen tyhjennys- ja puhdistusurakka. Vedet pumpataan pois uppopumpun avulla ja harjalla irrotellaan mukaan kaikki lika ja levä mikä irti saadaan. Talven mädättämät kasvinosat poistetaan ja sitten onkin jo kiire saada allas uusiin vesiin, etteivät nuoret, kasvuunlähteneet lumpeet, sarat ja rentukat ehdi nääntyä.
Lammen oltua toiminnassa pari vuotta aloin haaveilla puron rentouttavasta lirinästä. Korkeuseroa ei purolle ajattelemallani alueella ollut kuin nimeksi, joten lisäsin kyseiseen kohtaan altaan taakse soraa, jonka katoin ensin allasmuovisuikaleella ja myöhemmin Bauhausista löytämälläni hiekkapinnotteisella kumilla. Meillä jo aikaisempina kesinä toimineen suihkulähteen pumpussa oli säädettävä sivulähtö, josta sopiva määrä altaan vettä oli letkun avulla helppo johtaa puron yläpäähän. Vaikka puro on pieni, sen kauneus ja liikkuvan veden aikaansaamat auringonvalon heijastukset ja veden kupliva solina ylittivät odotukseni.
Koska vedenvaihto on suuritöistä, emme sitä tee kuin kerran-pari vuodessa. Roskien haaviminenkaan ei riitä pitämään allasta kirkkaana, vaan vuodet ovat näyttäneet että kivien ja kasvien pinnat täyttyvät kesän mittaan ikävästä levästä. Olisi mahtavaa jos suodattimen avulla saisi veden pysymään kirkkaana koko kesän!
Erilaisia vaihtoehtoja punnittuani päädyin ostamaan suodatinsysteemin saksalaisesta verkkokaupasta nimeltään Wiltec . Valikoimaa siellä oli valtavasti ja hinnat varsin kohtuulliset. Pumpuksi valitsin tämän sarjan pienimmän, 3000 litraa vettä tunnissa kierrättävän SunSun NEO-2800:n, ja suodattimeksi Sunsun CPF-250 Bio Pressuren. Pumppu ilahdutti pienellä 10 Wattin sähkönkulutuksellaan, sillä Suomessa suht yleisesti myynnissä olevan Ubbinkin vastaavan kokoisessa pumpussa kulutus on peräti viisinkertainen. Ostamalleni suodattimelle suositeltu allaskoko (10000l) on enemmän kuin kaksinkertainen omaan lampeemme nähden, mutta uskon sen olevan pelkästään hyvä asia edesauttaessaan harventamaan suodattimen puhdistusväliä. Jos altaassa olisi kaloja, suositeltu litramäärä puolittuisi. Meillä kaloja ei ole kuin enintään ne pari-kolme ahventa/särkeä/salakkaa, mutta lintujen ulosteet puolestaan lisäävät ravinnekuormaa oleellisesti. Suodattimeen on vaahtomuovilevyjen lisäksi integroitu leviä ja bakteereita tappava 11W:n UVC-valaisin, minkä toivon auttavan altaan puhtaanapysymisessä. Suodattimen huolto näytti helpolta, sillä suodatinlevyjen puhdistusta varten laitteessa on kytkettävissä päälle erillinen levyjen huuhtelu- ja likaveden poistosysteemi, joten laitetta ei tarvitse sammuttaa ja purkaa osiin sen puhdistuksen takia, minkä muistelen akvaarioharrastusajoiltani olleen ulko- (ja sisä-) suodattimien ikävin huoltotoimenpide. UVC-lamppu tulee vaihtaa vuoden-kahden välein (käyttöikä 6000h), joten laitoin suosista tilaukseen mukaan yhden varapolttimon. Suodattimesta löytyi hyviä YouTube-videoita, joiden avulla oli helppo hahmottaa laitteen kokoaminen, toimintaperiaate ja huoltotyöt käytännössä. Hintaa tilaukselle (pumppu, suodatin ja varapolttimo) tuli n. 160€ postimaksuineen. Kesällä sitten näemme onko se hintansa väärti!
Yläkuvasta selviää suodattimen toimintaperiaate: vedessä pidettävä kiertovesipumppu pumppaa veden maalla sijaitsevaan suodattimeen, jossa UVC-valo ensin tappaa pöpöt, mekaaninen (ja toivon mukaan biologinenkin) suodatus karsii liat suodatinmateriaaleihin ja vesi puhdistuu. Suodatin voidaan upottaa maahan tai pitää maan päällä. Suodattimesta vesi palaa takaisin lampeen, jonne sen voi ohjata vaikkapa puron kautta. Kolmas letku on suodattimen pesua ja likaveden poistoa varten. Tällöin kansiosasta vaihdetaan ulosvirtaus likaletkuun, nostetaan kahva yläasentoon, jolloin laitteen sisällä eri tavoin virtaava vesi huuhtoo suodatuslevyt puhtaiksi. Syntyneen likaveden voi hyvin käyttää esim. perennapenkin kasteluun - kätevää.
Pumpun mitoitus lasketaan lammen vesimäärän ja mahdollisen kalaston ja kasviston mukaan. Myös auringonvalon määrä vaikuttaa levättymiseen. Kala-altaassa veden tulee vaihtua kokonaan kerran kolmessa tunnissa, mutta jos kalasto on erityisen runsas ja vettä kuormittava, niin suositeltu kierto on kahdesti tunnissa. Mikäli allas on pelkkä kasviallas, niin kuin meillä, riittää että vesi vaihtuu kokonaisuudessaan kerran vuorokaudessa. Kätevimmin altaan tilavuus selviää allasta täytettäessä, vesimittarista.
Paitsi että suodatin puhdistaa roskia mekaanisesti, se tekee sitä myös biologisesti eli nitrifikaatiobakteerien avulla. Wiltec näkyi myyvän bakteerikannan kehittymisen nopeuttamiseksi bakteeriymppiä, mutta ilmankin pärjää. Tällöin UV-lamppua ei kytketä heti toimintaan vaan annetaan suodatuksen pyöriä muutama viikko sitä ilman. Itse aion laittaa suodattimen pohjalle hieman pohjamutaa hyödyllisen bakteerikannan muodostumisen nopeuttamiseksi. Sitten kun arvellaan bakteerikannan kehittyneen, UV-lamppu kytketään päälle. Suodattimen kannessa on indikaattori ilmaisemassa suodatinlevyjen puhdistuksen tarvetta. Ehkä unelmani kirkkaasta vedestä käy ensi kesänä toteen!
Näiden ihanuuteen ei kyllästy milloinkaan!
Lumpeet kukkivat lammessa kesäkuun loppupuolelta lokakuulle. Alakuvissa lammen ympäristön kukkaloistoa - sekä poseerauksen mestari, havannankoiratyttömme Nöpö.